lördag 31 mars 2012

Skönt att starta med en trepoängare och stort att höra Brolin kommentera

KFF gnetade sig till en seger borta mot Sundsvall idag. Det lät på webradion som att det var ganska orättvist - precis sådana segrar som gör att man kommer högt i en tabell. KFF och Elfsborg blev båda utspelade mot DIF och Sundsvall idag, men allt pekar på att de förstnämnda kommer att komma högre upp i tabellen när säsongen ska summeras. Så här års spelar det ingen roll om det är vackert eller inte, det handlar bara om att vinna (vilket i o f s inte är annorlunda senare under säsongen).

Inför året släppte KFF brassespåret i och med att Santos, Sobra, Marcel och Pedro alla lämnade. Ändå var det Mendes, den ende kvarvarande brassen, som räddade segern.

Allsvenskan:%20H%C3%B6jdpunkter%20Gif%20Sundsvall%20-%20Kalmar%20FF

Jag har många gånger tidigare berömt SRs websändningar av allsvenskan. Man kan visserligen skratta lite åt vissa enögda lokala förmågor som kommenterar matcherna, men jag tycker ändå att det är en fantastisk service. Idag var det dock bättre än någonsin tidigare. Sundsvalls främste spelare genom tiderna, och även av Sveriges topp-fem någonsin, var bisittare. Tomas Brolin tvingades visserligen lägga av i förtid, men det han presterade under fem-sex år under nittiotalet var absolut toppklass. Och dessutom passade han på att prestera på sin absoluta topp under EM och VM, vilket ger honom en plats bland de absolut största någonsin. Dessutom var han ganska bra som bisittare idag under websändningen. Men mest av allt tänkte man på hur oerhört stort det var att ha en legend som Tomas Brolin som expertkommentator på en brödmatch som Sundsvall-Kalmar.

fredag 30 mars 2012

Dan före dopparedan

Imorgon sparkar allsvenskan äntligen igång. Efter månader av mörker, kyla, träningsmatcher, vinter, hockey och tristess så börjar äntligen den svenska fotbollssäsongen på allvar. KFF går upp mot Sundsvall borta. Aldrig idealiskt att börja mot en nykomling och dessutom har KFF en hel del skador på viktiga spelare som Tobbe C, Tobbe E, Diouf, Nenad och Sebastian Andersson. Alla potentiella startspelare när alla är hela. I stället kommer det att handla om ett lag som inte skiljer sig särskilt mycket från det lag som kom åtta förra året. Hoppas att bitarna fallit tillräckligt på plats för att hämta en trepoängare i Sundsvall.

Allsvenskan känns mer spännande, hetare och bättre än på länge. Dessutom lika oförutsägbar som vanligt. Malmö, Göteborg, Elfsborg och KFF känns bättre än 2011 medan AIK känns sämre. HIF är svårbedömda, de tappade oerhört mycket kvalitet under förra året men klarade det fantastiskt. Under vintern har de inte tappat mycket, men jämfört med det laget som startade allsvenskan förra året känns även HIF svagare i år. Gais överpresterade en hel del förra året i förhållande till förhandstipsen och jag är rädd att det kan bli ett tufft år. Inte som Trelleborg dock, som kom femma för två år sedan för att året efter åka ur, men tror inte att Gais kommer att göra om fjolårets starka prestation.

16.00 imorgon blir det SRs förnämliga websändning, då jag har svårt att tro att det går att hitta en fulstream till en sådan här match och dessutom lär sportbarerna i mina hoods visa Djurgårdens match i Borås.

torsdag 29 mars 2012

Åtvidaberg får rubriker för en gångs skull

Åtvidaberg har släppt en skojlåt som fått rejält med uppmärksamhet i media idag. Tydligen var detta ett framträdande från en inkilning som blev så bra så att de valde att spela in den. Riktigt kul att dra lite uppmärksamhet till Åtvidaberg och till allsvenskan. Ingen har gjort det så bra sedan KFFs beryktade La Manga-film för några år sedan.

Om ni inte sett Åtvidabergs musikvideo så kommer den här:



Martin Åslund kommenterade just detta på fotbollskanalen.se och var inte lika imponerad. Han tyckte att de gick för hårt fram mot vissa. Gissar att det är Erik Lund och Hjalmar Jonson de menar. Men Patrick Ekwall och Olof Lundh menade att det är ok eftersom det var just Åtvidaberg som levererade den. Om t ex HIF eller Malmö skulle driva med IFKs marginalspelare så vore det bara elakt, men eftersom skämten kommer snett nerifrån (jag lovar, både Lund och Jonson hade varit väldigt välkomna i Åtvids startelva) så blir det aldrig riktigt elakt. Dessutom, hela sången levereras med väldigt mycket värme och glimt i ögat.

tisdag 27 mars 2012

Fotbollssverige har talat

Journalister, fotbollsfolk och s k experter tippade årets allsvenska under upptaktsträffen idag. Här kommer etablissemangets tabell:

1. Malmö FF
2. Helsingborgs IF
3. IFK Göteborg
4. Elfsborg
5. AIK
6. Kalmar FF
7. GAIS
8. BK Häcken
9. Djurgården
10. Örebro
11. Mjällby AIF
12. Gefle IF
13. IFK Norrköping
14. Åtvidabergs FF
15. GIF Sundsvall
16. Syrianska FC

Inga stora överraskingar. jämfört med min tabell så tippas KFF här något lägre (även om både Nanne och Alexander Axen valde att tippa KFF som seriesegrare). I övrigt väldigt små skillnader, någon placering här och där men inte mycket mer. Det enda som sticker ut är väl att man tror att Djurgården kommer att vara ett mittenlag snarare än ett lag inblandat i bottenstriden. Vet inte varför man tror detta, de har ju inte direkt övertygat de senaste åren och nyförvärven är ju lite skadat gods från KFF och Elfsborg, men ingenting som riktigt pekar på att DIF ska klättra uppåt i år.

Hörde att Karl-Erik Nilsson har kommit ut som KFF-supporter. Undrar om han hade de sympatierna under sin domartid?

Lite ströröster här och där, men ingen talar om KFF i år heller, även om truppen faktiskt ser riktigt intressant ut. Ska bli oerhört intressant att se om KFF är fågel eller fisk i år. Mer än de senaste åren känns det som att KFF på allvar kommer att kunna hota allra längst upp. Men de är tillbaka där de var fram till 2006, i total medieskugga.

fredag 23 mars 2012

En utflykt

Igår gjorde jag någonting som jag sällan gjort tidigare. Jag gick på hockey. Enda gången i mitt liv som jag sett en match live på riktigt bra nivå var för ett par år sedan när jag gick på en KHL-match mellan Spartak Moskva och Avantgard Omsk, just då med Jaromir Jagr i laget. Detta är givetvis den främsta hockeymatch jag någonsin sett på plats. Annars har det blivit ett par matcher med Nybro i ettan för hundra år sedan eller en juniorlandslagsmatch i Kalmars hockeylada mot Tjeckoslovakien (!) med Challe Berglund och Johan Garpenlöv som stjärnorna (!!).

Men nu var det då dags igår. Jag och en kompis åkte på utflykt till skogarna i Dalarna och såg Leksand-Karlskoga/Bofors i kvalserien till elitserien. Avfärd 15.00 från Östermalm och hemkomst omkring halv ett. Idioti, men vad gör man inte för lite liveidrott.


Matchen då? Den slutade 0-0 vid full tid och sedan fick Leksand in en puck i förlängningen. Sex timmar i bil för att se en 0-0 match. Idioti som sagt.....

torsdag 22 mars 2012

Mitt allsvenska tips 2012

I helgen är det dags för Supercupen och därmed är den svenska fotbollssäsongen igång. Efter att vi en lång tid fått dras med Champions League, Zlatan, Barcelona, Manchester City, Robin van Persie, Real Madrid, Guidetti, hockeyträsket, o s v, startar nu äntligen vår inhemska fotboll. Sämre kvalitet, lägre tempo och tekniskt underlägsna spelare, men så mycket känslor, vilja och kamp. Äntligen!!

Dags att avlägga mitt slutliga tips. Ett par skillnader mot min tidigare preliminära tabell från i vintras:

* Först den stora skillnaden, jag tror mer och mer på att MFF kommer att ta hem det. IFK Göteborg och Elfsborg kommer också att vara med där uppe, men det verkar som att Malmö trots allt har ett mer komplett lag. Det kan dessutom ta ett tag för IFK att få ihop ett lag med så många nya spelare i tunga roller. Ska bli spännande att se dock.

* Dessutom tror jag att KFF kommer att gå något bättre än jag tidigare tippade. Alla pratar om fem lag (MFF, IFK, HIF, AIK, Elfsborg), men jag tror att KFF kommer att slå sig bland dessa. Nyförvärven verkar starka, även om man har oroväckande många skador just nu, och jag tror och hoppas att KFF kommer att vara en svår nöt att knäcka för många. Dessutom känns både HIF och AIK något svagare. HIF tappade mycket kvalitet förra året och förr eller senare ska det märkas. AIK överpresterade förra året enligt min mening och ser inte starkare ut i år

* I bottenskiktet har jag bytt ett par platser, även om jag fortfarande tror att det är samma lag som kommer att slåss där. Tror dessutom att de sista tre (Åtvidaberg, Sundsvall och Syrianska) kommer att komma en bra bit efter lagen ovanför strecken. Tror att det är en viss klasskillnad där.

Mitt slutliga allsvenska tips är alltså följande:

1. Malmö FF
2. IFK Göteborg
3. Elfsborg
4. Kalmar FF
5. Helsingborg
6. AIK
7. Häcken
8. Gais
9. Örebro
10. Gefle
11. Mjällby
12. Djurgården
13. Norrköping
14. Sundsvall
15. Åtvidaberg
16. Syrianska

Tänkte också ge mig på några bonustips:

Årets allsvenska skyttekung
Tobias Hysen. Allsvenskans bäste offensive spelare och dessutom en spelare som jag är övertygad är kvar i IFK även efter sommarfönstret. Jag är inte helt säker på att t ex Wanderson eller Renégie spelar kvar i allsvenskan hela året. Givetvis kan man ha vissa frågetecken kring Hysens korta sommaruppehåll (då jag utgår från att han kommer att spendera EM-uppehållet i Ukraina) men tror ändå att han tar skytteligan på ren kvalitet och med hjälp av ett starkt mittfält med flera nya bra passningsspelare.

Årets genombrott
Oscar Hiljemark. Man kan hävda att han redan spelat för svenska landslaget och därmed redan haft sitt genombrott, men trots allt presterade han inte så mycket förra året. I år gäller det att visa om han vill vara med och ta över när Anders Svensson (antagligen) lämnar landslaget efter EM i sommar och dessutom gäller det att visa att han vill ta över taktpinnen på Elfsborgs mittfält. Andra kandidater till titeln är Viktor Claesson eller Simon Thern, även de spelare som varit med på landslagets vinterturné men samtidigt måste visa mer för att ta det sista steget.

Årets spelare
Tobias Hysen. Samma argument som ovan.

Årets KFF-spelare
Nenad Djordjevic. Har inte sett honom spela (eller rättare sagt, har sett honom spela i CL och VM utan att veta att jag skulle hålla ögonen på en framtida KFF-spelare) men hans rutin skulle kunna ge jättemycket till dagens KFF. Laget ser ganska komplett ut, men vi saknar en kejsare, en spelare som kan pusha laget till nästa nivå. Hoppas att Nenad är denna spelaren.

Årets flopp 1
AIK har nog titelambitioner, men jag tror att de kommer att halka efter ganska rejält. Anser som sagt att de överpresterade förra året och jag ser inte vem som ska göra målen. AIK är för mig ett mittenlag snarare än ett topplag.

Årets flopp 2
Tyvärr tror jag att detta är Sebastian Andersson. Steget mellan Superettan och Allsvenskan är stort och konkurrensen har hårdnat på topp i KFF. Är inte säker på att Sebastian kommer att vara förstavalet utan jag tror att denna säsongen handlar om att acklimatisera sig till en högre nivå. Hoppas innerligt att jag har fel.

Första tränare att få sparken
Hänger givetvis ihop med mitt tips om årets flopp, men om jag har rätt där så kommer Andreas Alm sitta löst. AIK är ju dessutom en klubb som inte visat upp något större tålamod med tränare genom åren. Bland bottenlagen tror jag att det finns en självinsikt och de kommer knappast att sparka tränare för att de inte är med i toppen. Bubblaren i sammanhanget är Janne Andersson. Tror att Norrköping har större ambitioner än den plats jag tippar, så då kanske Janne också kan sitta löst.

Det var allt för den här gången. Kommer att följa upp mitt tips under året. Tidigare säsonger har jag avslöjat mig som en usel tippare, men nu vänder det....

lördag 17 mars 2012

Sänker FIFA och UEFA landslagsfotbollen för gott?

Tror inte att någon undgått att se den enorma förändring som skett de senaste tio åren när det gäller maktbalansen inom fotbollsvärlden, där mer och mer fokus ligger på klubblagen och mindre och mindre fokus ligger på landslagsfotbollen. Champions League är fotbollens guldkalv och likt ishockeyn, där Stanley Cup är större och viktigare än VM eller OS, kommer vi nog snart se att klubblagsfotbollen gått om landslagsfotbollen i status. Samtidigt har vi den eviga debatten där storklubbarna vill slippa skicka iväg sina spelare till meningslösa träningslandskamper. Jag är övertygad om att vi snart kommer att se dessa träningsmatcher försvinna.

Jag vet att jag skrivit om detta tidigare, men jag tror att FIFA och UEFA har fattat ett antal beslut som kommer att påskynda denna processen och ytterligare förstöra intresset för landslagsfotbollen. Och detta har man gjort i all välmening, eftersom besluten har haft till syfte att globalisera fotbollen och öka intresset totalt sett. Men faktum är att de stora och penningstarka klubbarna som leder utvecklingen globalt och i Europa finns till stor del i Västeuropa, i länder som England, Tyskland, Holland, Spanien, Frankrike, Italien och Portugal. Visserligen har vi på senare år sett nya storklubbar från länder som Ukraina och Ryssland men om man skulle förlora kampen om publiken i de stora länderna i Västeuropa så skulle det vara ett hårt, om inte dödligt, slag för landslagsfotbollen. Därför är det väldigt bekymmersamt att se var de kommande storturneringarna hållits eller kommer att hållas, efter EM 2008 i Österrike/Schweiz.

2010: VM Sydafrika
2012: EM Polen/Ukraina
2014: VM Brasilien
2016: EM Frankrike
2018: VM Ryssland
2020: EM ?
2022: VM Qatar

Jämför detta med exempelvis följande period:

1988: EM Västtyskland
1990: VM Italien
1992: EM Sverige

1994: VM USA
1996: EM England
1998: VM Frankrike
2000: EM Holland/Belgien


Nu hävdar jag givetvis inte att vi inte ska sprida fotbollen globalt. Och inte heller att stora fotbollsnationer som Brasilien och Ryssland inte ska arrangera stora turneringar. Men jag kan ändå konstatera att av sju mästerskap i rad kommer bara ett eller max två (2020 har inte beslutats ännu) att spelas i Västeuropa medan under samma tidsperiod i slutet av förra seklet arrangerades sex av sju mästerskap här. Detta kommer innebära att en generation av fotbollsfans kommer att växa upp i Västeuropa och se landslagsfotbollen som något främmande och som inte ligger dem nära på samma sätt som tidigare, medan klubblagsfotbollen med Champions League i spetsen blir än mer dominerande. Jag anser att detta är bekymmersamt.

torsdag 15 mars 2012

Lite Europa League-reflektioner

Hittade en fulstream och kunde följa Rasmus match mot Udinese. Italienarna startade fantastiskt och AZ fick dessutom ett rött kort efter två minuter, men de lyckades hålla undan trots allt. Och i andra halvlek var det aldrig riktigt farligt. Rasmus kostade dessutom på sig att missa en straff. Utöver det var han ganska anonym, var tvungen att ta ett stort defensivt ansvar efter utvisningen, men gjorde en helt ok insats. Även om Ras gör det riktigt bra så tycker jag att det är lite synd att han spelar så långt ner i plan och därmed missar vi hans offensiva kvaliteter. Han är i grunden en offensiv spelare och hans högerfot behövs ett par meter högre upp i plan.

Chelsea räddade den engelska äran till viss del igår, men Man U blev totalt utspelade av Bilbao och nu ser det ut som att Man C också kommer att få stryk av ett i sammanhanget begränsat lag som Sporting. Jag förstår ingenting. Det är ju heller inte så att de luftar bänkarna, utan de kommer med starka lag. Visserligen kan det vara så att deras fokus är på PL-avslutningen, men de blir nu överkörda av andraklasslag i Spanien och Portugal. Vi pratar inte Real, Barca eller Porto, utan lag som blir utklassade av dem i hemmaligan. Detta kommer att få konsekvenser, tro mig.

I övrigt så verkar Schalke fixa sig vidare till slut. En kandidat till slutsegern. Med tanke på att de engelska lagen åker ur så tror jag att Valencia och Schalke är de hetaste kandidaterna till finalplatserna i Bukarest.

Ser för första gången lite på TV4s 'Superlive' på nätet, där Ekwall och Lundh sitter och pratar strunt. Får erkänna att det är ganska skoj. De är underhållande journalister/programledare och ska ha all cred för deras insatser. Kommer säkert att se detta fler gånger.

Nu intervjuar de Mattias Jonson. Denna hjälte!! Jag skiter i Djurgården, men jag var på plats på Boavistas hemmaplan i Porto när Jonson gjorde 2-2 mot Danmark i den klassiska due-due matchen. Efter detta är han för alltid en stor svensk landslagshjälte.

Klas-Jan Huntelaar är en helt fantastisk striker. Han har hängt tre ikväll och är en av de hetaste spelarna i Europa.

AZ är dock för dåliga för att blanda sig i slutstriden. Tror att det är dags för Ras att gå vidare till något större.

Och nu hängde Man C 3-2 och är därmed med i matchen igen. Men de behöver ett till för att gå vidare. Skulle de göra det så skulle mitt tidigare resonemang om engelsk fotboll vara förfelat.

onsdag 14 mars 2012

En hyfsad Rasmus Elm-hyllning

Gillar Simon Berglinds blogg på fotbollskanalen.se. Han skriver väldigt insiktsfullt om holländsk fotboll. Jag gillar sådant, när någon har ett genuint intresse för en något mindre liga och som ger läsaren så mycket mer som inte skrivs i vanlig svensk media. Mer sådant tack.

Har inte uppfattat att Simon speciellt uppmärksammar svenskarna i Eredivisie. Tvärtom så var han länge kallsinnig till Guidettis framgångar, men till slut har han givetvis också vikt ner sig. Men han är absolut inte en av dem som överdriver hyllandet av svenskar som presterar i en utländsk liga. Därför var det riktigt intressant att läsa detta inlägget. En reservationslös hyllning av Rasmus Elm som totalt dominerande i Hollands bästa lag. Riktigt kul att läsa.

Även detta inlägget är intressant. Holland är sedan gammalt mitt "andra landslag" och jag håller verkligen på dem i alla matcher, utom när de möter Sverige. När man ser denna truppen förstår man varför Holland nämns bland favoriterna i sommarens EM.

Ser just nu på en Wernbloom-intervju på TV10 inför kvällens match mot Real Madrid. Jag slås av två saker:

1) Wernblooms frus totala motstånd mot att flytta till Moskva. Jag känner att mina tre och ett halvt år där har påverkat mig på så sätt att jag tycker att detta är konstigt. Moskva är en märklig stad på många sätt, men stan är ju helt fantastiskt spännande och livet där är ett minne för livet. Min spontana känsla är att hennes motstånd är okunnigt, irrationellt och fördomsfullt, men samtidigt får jag inte glömma att jag själv också behövde en helg för att bestämma mig för om jag ville flytta dit när jag fick erbjudandet 2007. Och då hade jag ändå varit där ett tjugotal gånger redan. Så jag tror att min spontana reaktion säger mer om mig än om henne.

2) Pontus berättar att han förberett sig genom att läsa Dostojevtski och Det Kommunistiska Manifestet. Fantastiskt!! En fotbollsspelare som inser det viktiga i att förstå kulturen och mentaliteten och inte bara lagets spelsystem måste hyllas. Pontus, om du skulle råka läsa detta (högst osannolikt förvisso) så rekommenderar jag Bulgakovs "Mästaren och Margerita". Kanske den största ryska 1900-talsromanen.

Jag har alltid sett Wernbloom som en ganska begränsad fotbollsspelare, men jag har den största respekt för honom som människa och hans attityd gör att han får väldigt mycket ut av sitt spel. Önskar honom all lycka i en väldigt spännande stad och en väldigt stor fotbollsklubb.

tisdag 13 mars 2012

En av de stora

Anja Pärson lägger av. I mina ögon är hon en av de absolut största svenska idrottarna genom tiderna. Svårt att ranka olika tider och olika sporter, men visst är hon där uppe tillsammans med Sörenstam, Kluft och kanske någon till.

Jag har alltid hållit henne väldigt högt, även om hon aldrig vann folkets kärlek på riktigt. Magda Forsberg och Sanna Kallur gick bättre hem i TV-rutorna. Nu hävdar jag givetvis inte att de inte var stora idrottskvinnor. Magda är en av de största genom tiderna i sin idrott och Sanna hade, om inte skadorna stoppat henne, också varit där uppe bland de allra största. Men de hade båda två en utstrålning som gick hem bland folket. En blandning av oskuldsfullhet ('girl next door'), fördelaktiga utseenden och en generellt positiv och medievänlig attityd. Anja var annorlunda. Hon var en extrem vinnarskalle, nästan en kvinnlig version av Thomas Wassberg. Butter ibland, glad ibland, och väldigt äkta som jag upplevde det. Jag gillade det.

Nu vet jag inte vad som väntar, men hoppas att se henne i Mästarnas Mästare om ett år eller två. Om detta är spelbart så kan jag redan nu säga att jag är övertygad om att hon kommer att vinna. Hon är en kvinnlig version av sin gamle granne Ingemar. Och det är nog det största omdömet jag kan ge om någon idrottare.

söndag 11 mars 2012

U21-seger mot ett ängagäng

KFF slog Hammarby idag med ett U21/reservlag. Även motståndarna luftade bänken, så värdet av resultatet kan ifrågasättas. Men förhoppningsvis fick Nanne svar på några frågor, såsom vilka som ska vara med och slåss om platserna bland de stora pojkarna i år.

Sebastian Andersson skadades och är borta från premiären. Tyvärr lite för många skador nu för att man ska vara riktigt nöjd.

Hux flux (underbart uttryck) så sitter Oskarshamn i förarsätet med god chans att ta sig till kvalserien. Därmed förlängs möjligen min personliga hockeysäsong med ett par veckor. Mitt intresse kan mätas utifrån hur jag använder Svenska Spels målservice-app i min iPhone. Fram till för en vecka sedan hade jag nog aldrig tryckt på 'Ishockey', men nu när den riktiga säsongen har börjat så gör jag faktiskt det. Efter att jag bara har kollat Serie A, Premier League, La Ligua, Eredivisie, Bundesliga, Turkiska Ligan, Danska Ligan, Handbollen och kanske bandyslutspelet. Men direkt därefter så kollar jag hockeyn.

Rasmus Elm gjorde ett fantastiskt mål idag. Har ni inte sett det, då kolla här.

onsdag 7 mars 2012

Seger mot ett ryskt lag av tveksam klass

Seger idag mot SKA Energiya Khabarovsk med 2-0. Har givetvis inte sett matchen, men anar att det är ett sådant test där resultatet är totalt ointressant, utan att det snarare handlar om att hamna rätt i detaljer i spelet. Jag bodde i knappt fyra år i Ryssland och hörde aldrig talas om detta laget, utan jag förstår att detta var ett lag från andradivisionen. Att den ryska förstaligan håller riktigt hög europeisk klass är helt klart, men Ryssland som idrottsland är oerhört svagt när det gäller breddidrott så nivån på lagen under den yttersta eliten är något jag inte kan bedöma. Hursomhelst, alltid gott med en seger. Dessutom känner man att premiären närmar sig när man direkt surfar in på Barometern för att hitta resultatet mot ett ryskt ängagäng. Underbart. Nu blir fotbollen intressant på allvar, bra mycket mer än alla toppmatcher man kan se från Spanien, England eller Italien under hela vintern. Jag är nog en allsvenskan-junkie, mycket mer än jag vill erkänna.

Hade just denna diskussionen med en kompis för ett tag sedan. Han är hockeyfan och följer sitt Leksand i vått och torrt. Jag hävdade att jag givetvis förstår det, att man följer sitt favoritlag oavsett vilken division de ligger i, men att jag aldrig skulle sätta mig och titta på en dussinmatch i elitserien. Däremot, om jag inte hade något annat att göra, skulle jag givetvis kunna kasta bort ett par timmar framför exempelvis Sundsvall-Mjällby. Min kompis hävdade precis tvärtom, att den fart, energi och ..... (vet inte vilka korkade argument han hade) som ishockeyn innehåller gör att även dussinmatcher blir spännande, medan fotbollen bara blir en gäspning. Fantastiskt vad fel han hade och intressant att man kan se saker på två olika sätt.

I den mån jag överhuvudtaget har ett favoritlag i ishockey så är det Oskarshamn. Så nu när de är i förkvalet så engagerar jag mig en aning. Gissar dock att det engagemanget tar slut om någon vecka eller så.

tisdag 6 mars 2012

Arsenal-Milan 3-0. Det var som fan....

Trodde inte att Arsenal hade det i sig, men de satte verkligen Milan under press ikväll, Arsenal visade upp det bästa från den engelska fotbollen, framförallt i första halvleken. Det vill säga ett frejdigt fartfyllt spel. Och Milan visade upp det sämsta med den italienska fotbollen, d v s ett i många stycken avvaktande, passivt, kontrollerande spel, som passar dåligt mot ett lag som bara borrar ner huvudet och kör.

Tänk om Abbiati inte hade gjort den där idioträddningen i andra.... Oj oj oj....

Ibra får två svaga getingar i min bok. Tyvärr var han för passiv, orörlig och anonym i den här matchen. Dessutom var han inte skarp nog i ett par avgörande lägen. Så tonen i engelsk media är nog imorgon tillbaka där den var tidigare, innan San Siro-matchen.

Har ett italienskt topplag någonsin haft en sämre försvarsspelare än Mesbah? Han var fullständigt usel ikväll och borde bytts ut efter 25 minuter. Nu fick han 89 minuter, och det kunde kostat Milan en plats i kvartsfinalen.

Tankar inför Arsenal-Milan och så har vi det där med backkrisen i KFF

Efter segrarna mot Liverpool och Tottenham är Arsenal helt plötsligt i bra läge att faktiskt nå CL 2012/2013 trots en ganska misslyckad säsong. Mitt i denna lilla formtopp ska de ikväll möta ett Milan i hysterisk form och med 4-0 från San Siro i bakfickan. Wenger bedömer tydligen att man har 5% chans, vilket låter ungefär rimligt. Självklart måste Arsenal gå all in i offensiven, men samtidigt vet man ju att om Milan gör ett måste man själva göra sex, så det blir en fin balansgång. Men trots allt måste ju målen trilla in så vi kommer nog se ett helt annat Arsenal ikväll än i Milano.

Någon kommenterade att Arsenal borde ge upp detta och fokusera på ligan. Något jag absolut inte förstår. Visst finns det risken att om man mot förmodan skulle gå vidare ikväll så kommer det ytterligare matchandet i CL eventuellt minska chanserna att knipa tredje- eller fjärdeplatsen i ligan. Men å andra sidan så vill man ju till CL just för att få spela sådana här toppmatcher mot bra europeiskt motstånd (plus givetvis alla ekonomiska effekter av en kvalifikation) så det finns inte på kartan att Wenger skulle spara på krutet ikväll. Dessutom har de givetvis sin egen och den engelska fotbollens stolthet att försvara.

KFF har tydligen backproblem. Med norrmannen borta hela säsongen och Tobinho och Thorbjörnsson borta de närmaste veckorna ser det tunt ut inför den allsvenska premiären. Finns nog inte mycket Nanne kan göra för tillfället, och om man bedömer att de två mittbackarna kommer tillbaka om inte alltför länge så ska det inte vara någon fara på taket. Antar att Djordevic kan konkurrera om en mittbacksplats och i så fall har vi i honom och Paulus ett par som borde funka. Men lite osäkerhet finns det säkert i truppen och ledarstaben just nu.

Bortsett från den förhoppningsvis tillfälliga backkrisen så känns det som om det är mer positivt snack kring Kalmar FF i år än det varit sedan bröderna Elm lämnade. Men, som jag sagt tidigare, med alla förändringarna i truppen är det svårt att bedöma om man är fågel eller fisk i år. Jag är dock som vanligt naivt optimistisk.

söndag 4 mars 2012

Det verkar bli omkring 63 procent

Efter 'det mest öppna valet någonsin' som var 'en förebild för andra länder' vann Putin idag 'en ren och ärlig seger'. Allt enligt Enade Rysslands och Putins uttalanden under söndagen. Å andra sidan kom rapporterna om valfusk i en strid ström och det råder nog ingen tvekan om att detta var lika smutsigt som alla andra val i Ryssland.

Putin kan nog känna sig trygg så länge det inte finns något trovärdigt alternativ. Att gammelkommunisten Ziuganov och den bindgalne nationalisten Zjirinovskij är de mest seriösa utmanarna (tillsammans med oligarken Prochorov, vars medverkan är mycket märklig och främst verkar varit ett alibi för Kreml för att kunna visa på att det finns liberala kandidater) visar bara på hur starkt grepp Putin och hans gäng har om Ryssland och hur långt landet är ifrån verklig demokrati.

Även om det blev precis som väntat så känns det trist att behöva konstatera att det blev precis så illa som man befarade.

Presidentval i Ryssland

Idag går Europas största land och en av världens stormakter till val. Ett unikt val på många sätt. Dels därför att Putin kommer att förlänga sin numera tolv år långa maktperiod genom att återgå till presidentposten. Denna maktdelning med sittande president Medvedev är ett unikt åsidosättande av konstitutionen och efter dagens seger kan Putin sitta ytterligare tolv år. Men valet är också unikt såtillvida att det faktiskt finns ett visst folkligt missnöje och folkliga protester mot Putin och Enade Ryssland. Detta har egentligen aldrig tidigare funnits i Ryssland. Den enda perioden med folkligt uppror var i samband med Sovjetunionens sammanbrott och kuppförsöket mot Gorbatjov, men detta var givetvis en historiskt unik situation. Utöver detta har ledarskiftena, både under sovjettiden och därefter i Ryssland, skett städat, planerat och helt utan demokratisk inblandning.

Jag har de senaste veckorna pratat med en del vänner och f d kollegor i Moskva. Även om jag inte längre bor i Ryssland är jag fortfarande väldigt fascinerad av landet och dess politiska system. Känslan jag får är dock enbart resignation. Även om det varit en hel del folkliga protester så har inte heller de liberala anhängarna något stort hopp. Man säger att Putins position är alldeles för stark ute i landet, och att han hade vunnit även om valet hade gått helt rätt till. Men de är också helt övertygade om att man kommer att se till att valresultatet visar en förkrossande seger och därmed sänder en signal till folket och omvärlden att de folkliga protesterna i själva verket bara är några marginella bråkmakare. Alla jag pratar med verkar också tro att när väl valet är över kommer man i tysthet se till att gå hårt åt de ledande oppositionella och på så sätt lyckas tysta motståndet. Ingen verkar tro att detta kan vara början till en rysk orange revolution. Tyvärr.

Ryssarna har en för oss västerlänningar totalt främmande syn på demokratin, även bland yngre liberala och upplysta personer. Jag fascinerades alltid över hur ordet Demokratisk ofta används lite nedsättande. Exempelvis kan man prata om en "demokratisk restaurang", vilket då beskriver något enkelt, billigt och kanske t o m sunkigt hak. Även om man kanske inte ska överanalysera detta så tror jag att det finns en koppling mellan synen på demokrati och användandet av ordet.

Sedan finns det den väldigt utbredda åsikten att "Ryssland är annorlunda", att "Demokrati fungerar inte här" eller att "Ni förstår inte Ryssland". Nu tror jag förvisso att det sista påståendet är sant. Jag bodde i Ryssland i tre och ett halvt år, och även om jag givetvis har lärt känna landet från insidan på ett sätt som få svenskar har, så har jag inga illusioner av att "förstå" Ryssland på riktigt. Historien, kulturen och de nedärvda värderingarna skiljer sig på många sätt från Västeuropa. Jag minns en fantastisk artikel som jag läste för ett par år sedan i Moscow Times där kommentaren var att det är synd att ryssarna inte är lila. Det hävdades att det faktum att ryssarna rent utseendemässigt påminner så mycket om amerikaner och europeer gör att de förväntas vara och bete sig likadant. Däremot, hävdade artikeln, har inte afrikaner, kineser eller japaner de förväntningarna på sig och att hudfärgen har en viktigt roll i detta. Artikeln var väldigt målande, något kontroversiell, och väldigt intressant. Och jag tror dessutom att det ligger en hel del sanning i det. En förkortad artikel i ämnet hittade jag här.

Sedan finns det också "etablissemangets" syn på demokrati, som kan illustreras med denna intervjun i Expressen, som jag väljer att kopiera rätt in här nedanför:

MOSKVA. Liberalismen för bara ondska och kaos med sig.
Därför är Putin det bästa valet för Ryssland, enligt en av hans trogna anhängare.
- Sånt som fungerar i Europa - demokrati - funkar inte här, säger Vladimir Koslov, 36, som inte tvekar en sekund på vem som får hans röst i morgon.
Vi träffar fyrbarnspappan Vladimir Koslov i en nöjeslokal i Moskva. Han är chef på ett statligt ägt energibolag (som han inte vill namnge) och i kväll roar han sig med kollegor. Han gnäller över oppositionens protester.
- De vet inte vad de pratar om, säger han bestämt.
Men protesterna ser inte ut att påverka valet på söndag. Putin väntas få över 50 procent av rösterna, enligt opinionsundersökningarna.
- Vi ryssar är inte redo för liberala förändringar. Hos oss skapar liberala förändringar bara en sak - ondska och kaos, säger Vladimir Koslov.
Stark tradition
Han dricker en klunk av sin öl och betonar att han inte ser på Putin som "ett geni".
- Men han är den ende som kan leda ett land som Ryssland om man jämför honom med kandidaterna, säger fyrbarnspappan.
- Ett samhälle som Ryssland har en tradition av starka ledare, med total makt. Den ledar­stilen behövs för den ryska mentaliteten, säger han.
Ryssland har blivit ett av världens mest korrupta länder sedan Putin tillträdde första gången år 2000. Landet har gått från plats 82 i Transparency Internationals rankning över global korruption till plats 143 förra året.
- Jag ser inte korruptionen så som ni ser den i väst. Korruption är bara ett system av relationer i det ryska samhället. Landet är uppbyggt med ledaren i mitten och människor runt ledaren som får fördelar.


Även om jag som sagt inte förväntar mig några som helst överraskningar i valresultatet så kommer jag att följa rapporteringen nära. Jag kan rekommendera Moscow Times rapportering, om man vill läsa mer än det som når in i de svenska tidningarna.

lördag 3 mars 2012

Seger mot Elfsborg, det trodde jag inte

KFF vann idag mot Elfsborg i en träningsmatch, vilket var både positivt och lite oväntat. Givetvis måste man ta resultaten i träningsmatcher med en rejäl näve salt, men en vinst är alltid bra att få med sig. Det var länge sedan KFF var så svårbedömda som de är inför årets säsong, med mycket nytt i truppen och även i startelvan. Men den känslan jag har, från distans förvisso, är ändå ganska positiv. Nu mindre än en månad till allsvenskan startar!!

Sitter just nu och ser Ibras fina form fortsätta. Efter en dryg halvtimme leder Milan i Palermo efter tre mål av Ibra. Han verkar vara mycket mer harmonisk på och utanför plan än på mycket länge. Kul för både Milan och Sverige, även om det hinner hända mycket med en formkurva innan EM.

Lite oroväckande att KFF framöver inför den allsvenska premiären bara möter tre superettan-lag samt ett lag från ryska andradivisionen. Känns ju som att man nu bör gå upp i tempo, men jag tror knappast att lag som Hammarby, TFF eller HBK kommer att erbjuda motstånd i allsvensk klass. Hade gärna sett åtminstone en match till mot riktigt bra motstånd, d v s lag från allsvenskans övre halva. Hoppas att det ligger någon tanke bakom detta, kanske vill man träna mer på det egna spelet, men jag känner mig lite oroad.