onsdag 8 augusti 2012

En fullständigt fantastisk kvartsfinal

Sverige gjorde nyss sin bästa handbollsmatch sedan Bengan Johansson klev av. Den bästa matchen utan Stefan Lövgren på planen på tjugo år. Den bästa matchen på tjugohundratalet. Man slog de regerande europamästarna och man tog bort världens just nu bäste spelare, Mikkel Hansen. En fantastisk match och helt plötsligt är man favorit i en OS-semifinal. Det hade jag inte trott innan turneringen.

Fredrik Petersen, Johan Sjöstrand, Jonas Källman och Dalibor Doder var alla fantastiska. Och resten av laget. Och Staffan och Ola. Fan vad kul!!

Silver i Barcelona, Atlanta och Sydney. Alla under Bengans epok. Finns det en möjlighet att upprepa, eller till och med slå det? Med Ungern, Sverige, Frankrike och sannolikt Kroatien kvar ger jag Sverige typ 15-20% chans att ta hem guldet. Och typ 55% chans att nå finalen. Det vore fantastiskt, enormt, gigantiskt, men vi får nog lugna oss en aning. Vi är inte där ännu.....

Handbollen är för mig, och troligen för många svenskar som var med under nittiotalet, en av OS höjdpunkter. Ett guld här skulle vara oerhört mycket mer värt än det guld, de tre silver och de tre brons vi har hittills. Tillsammans. Men det är ju min oerhört subjektiva värdering, som en f d handbollsspelare....

Att detta sedan är den sista turneringen innan vi går in i en med all sannolikhet riktigt mörk period för svensk handboll är en helt annan sak. Vi missade kvalet till nästa VM, så vi kommer återigen tvingas uthärda en stor turnering utan svenskt deltagande. Dessutom kommer en hel del tongivande spelare tacka för sig. Vissa har meddelat det redan, andra lär stiga av nu när det dröjer innan nästa stora mästerskap. Jag tror inte att vi kommer se mer av Kim Andersson, Jonas Källman, Tobias Karlsson, Mattias Andersson, Magnus Järnemyr eller Mattias Gustafsson efter denna turneringen. Och han som är svensk handbolls framtid, Oscar Carlen, försöker komma tillbaka efter skador som riskerar att avbryta hans karriär i förtid. Det ser riktigt mörkt ut framöver, men i afton glömmer vi det för tillfället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar