lördag 16 maj 2009

Ekonomiskt stålbad för stockholmsklubbarna

De senaste dagarna har vi läst om Hammarbys ekonomiska problem. De verkar vara de mest akuta, men samtidigt kan vi också läsa att AIK och Djurgården dras med liknande problem. Är det en slump att det är de stora stockholmsklubbarna som drabbas hårt av den ekonomiska krisen? Och är det förresten överhuvudtaget ett utslag av lågkonjunkturen eller är det självförvållat? Flera andra allsvenska lag har gått igenom samma situation, jag tänker främst på Helsingborg, men de har kunnat göra det med hela staden i ryggen och utan att samtidigt ha interna och externa krav på sig att vara ett topplag. Jag bodde i Helsingborg på den tiden och även om de har tryck på sig i stan så fanns det mycket förståelse bland fansen för den svåra situationen. Jag tvivlar på att detta finns i AIK, Hammarby och Djurgården.

En annan stor skillnad var att HIF var ett topplag på den tiden och kunde överleva även om de hade ett par mellansäsonger. Hammarby och Djurgården är inte i det läget. Om de tvingas sälja spelare för att rädda ekonomin kan det vara Superettan som gäller. Att åka ner där som storklubb utan ekonomi är inte lätt (fråga Norrköping eller Öster) så detta kan vara det sista vi ser av Hammarby och Djurgården i allsvenskan på ett tag. Hoppas verkligen inte det dock. Svensk fotboll behöver sina storklubbar, och dit hör åtminstone Djurgården.

Funderade också på om detta kunde vara ett läge för KFF att förstärka, om Hammarby tvingas sälja spelare i sommar. Kom dock fram till att jag inte ser någon, förutom Rami som skulle vara för dyr, som KFF skulle vilja ha. Charlie Davies? Nej, för osmart och oskolad som fotbollsspelare. Han skulle aldrig passa in i KFF. Lolo Chanko? Duktig spelare, men för det första skulle han aldrig gå till Kalmar och för det andra skulle han inte peta Tobbe Eriksson eller Rydström. Emil Johansson? Kanske, men jag tycker att Larsson, Tobinho, Nouri m fl håller bra nivå så det är inte på ytterbackarna som vi behöver förstärka. Vi behöver en målskytt, och det har inte Hammarby någon tillräckligt bra.

Slutligen sänder vi en tanke till en av hjältarna, den svårt underskattade Klas Ingesson. Hoppas han vinner denna kampen också. Han var en stor spelare i svenska landslaget och ännu större i Bari, som på den tiden var ett riktigt bra mittenlag i världens bästa liga.

1 kommentar:

  1. Klas Ingesson har allt stöd jag hoppas att denna stora kämpe vinner en av de viktigaste matcherna som han startat.

    Kämpa på Klas så gott du kan.

    Jag tänker på dig.

    /Owe

    SvaraRadera