söndag 12 april 2009

Årets trupp

Årets trupp känns av naturliga skäl tunnare än förra året. Tänkte gå igenom den lagdel för lagdel och ge min syn på hur det ser ut. Jag kommer att ge varje lagdel betyg enligt följande skala:

K - Ej allsvensk klass
KK - Låg allsvensk klass
KKK - God allsvensk klass
KKKK - Allsvensk toppklass
KKKKK - Internationell klass

Målvakter - KKK
Wastå har ju hållit de senaste hundra åren och håller säkert ytterligare ett par säsonger. Frågan är bara om Zlatan har tålamod att sitta på bänken ytterligare en säsong. Där har vi ett bra sparkapital som vi inte får slarva bort. Jag skulle kunna tänka mig att detta är sista säsongen som Wastå går in som självklar etta. Bakom dessa två finns ju dessutom Milan, som tydligen är tillbaka igen. Frågan är om inte han försvinner igen som lån eller försäljning i sommar.

Innerbackar - KKKK
Lindberg, Lantz, Tobinho, Eklund, Thorbjörnsson och t o m Stefan Larsson kan spela centralt. Här har vi med andra ord både topp och bredd. Jag tror inte att något allsvenskt lag kan visa upp den bredden, även om jag visserligen ser Göteborgs förstaval som något vassare. Här är jag med andra ord inte det minsta orolig.

Ytterbackar - KKK
Visserligen kan Tobinho och Eklund spela på en kant, och kommer säkert att göra så från och till, men de är inga naturliga yttrar. Här är det mycket tunnare och förstavalen lär vara Larsson och Nouri, med Lennartsson som alternativ tillsammans med de två förstnämnda samt Tobias Eriksson, som först och främst ska vara mittfältare. Problemet här kommer att vara att ytterbackarna inte kommer att komma med tillräckligt i offensiven. Det är för många som kommer att spela där utan att vara helt bekväma i rollen, och då blir defensiven per automatik första prioritet.

Centrala mittfältare - KKKK
Här kommer KFF säkert att växla mellan två och tre spelare, men en förstauppställning med Rasmus mer offensivt och Rydström tillsammans med David eller Lasse i balansrollerna kan vara ett av de absolut bästa centrala mittfälten i allsvenskan. Givetvis tillsammans med Elfsborg. Bakom dessa finns även Smylie, Tobias Eriksson och Israelsson, som kan komma in och ersätta om det blir skador. Visserligen något svagare kort, men på det stora hela ser det välbeställt ut centralt.

Yttrar - KKK
Jag väljer att kalla dem yttrar istället för yttermittfältare, eftersom de i Nannes 4-3-3 / 4-5-1 / 4-2-3-1 uppställning kommer att ligga någonstans mellan anfallare och mittfältare. Deras uppgifter kommer till stor del att vara offensiva. Här finns många bra alternativ i Larsson (igen), Sobra, Assis, Tobias Eriksson, Augustsson, Dauda och Mendes. Det är många spelare med bra snabbhet och teknik men vi saknar den där riktiga speedkulan. Vi har ingen Tobias Hysen som kan komma runt och alltid hota offensivt.

Centerforward - KK
Här kommer KFFs svaghet i år. Vi saknar en riktig målgörare. Mendes eller Dauda får gärna visa att jag har fel, men om vi bara ska ha en spelare på topp så ställs det oerhörda krav på denne. Han kommer dessutom väldigt ofta spela med ryggen mot mål, och i den rollen är för mig fortfarande David vårt bästa alternativ. Nanne verkar dock ha bestämt sig för att använda honom längre ner i banan i år. Så här är det inte utan att jag är lite orolig. Den nye brassen, Leandro, kanske är den som ska göra det, men det är alldeles för tidigt att uttala sig om honom och det kommer att ta ett tag innan han startar en allsvensk match.

Ömsom vin och ömsom vatten med andra ord. Rasmus kommer givetvis att vara en nyckelspelare, då han har egenskaper och kvaliteter som inte kan ersättas av någon annan spelare i truppen. Dessutom kommer spelare som Dauda och Mendes (och som sagt kanske Leandro) att vara oerhört viktiga för offensiven, oavsett om de spelar centralt på topp eller på en ytterposition. Hoppas att någon av dem kan kliva fram och ersätta Ingelsten. Minns att när förra säsongen startade var det ingen som talade om Ingelsten som en potentiell landslagsman eller som speciellt het för utländska proffsklubbar. Kanske någon kan göra samma resa i år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar